İçindekiler

20 Yaş Dişi Ağrısına Evde Çözüm Mümkün Müdür?

20 YAŞ DİŞLERİ

20 yaş dişleri birçok kişinin potansiyel bir problemi ve buna bağlı olarak korkulu rüyası olmaktadır. Bazı bireylerde vücudun 20 yaş diş germlerini hiç oluşturmadığıyla karşılaşılsa da hastaların büyük bir çoğunluğu 20 yaş dişlerindeki problem sebebiyle diş hekimlerine başvuruda bulunmaktadır. Genellikle çene darlığına bağlı olarak 20 yaş dişleri tam sürememektedir. İdeal pozisyonunda süren ve çiğnemeye katkısı bulunan yirmilikler ideal bir şekilde fırçalanır ve temizlenirse çok uzun yıllar kişiye hizmet edebilir. Burada tüm dişlerin genişliğinin toplamı ve çene genişliği arasındaki oran en belirleyici faktördür.

Genetik Faktörlerin Etkisi

Genetik faktörlerin etkisinde gelişen bu durum bazen ciddi çapraşıklığa bazen de tüm dişler arasında meydana gelen ayrıklık ve açıklıklara sebep olabilir. Çapraşıklık olan hastaların hemen hemen hepsinde yirmi yaş dişlerinin çekimi gerekir. Etkisi müthiş derecede olmasa da çapraşıklığın artmasında yirmiliklerin de etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle eğimli pozisyonda süren yirmi yaş dişlerinin kendi doğrultularında sürme çabası bir önünde bulunan azı dişine zarar verebilmektedir. Bu zarar genellikle iki dişin temas ettiği bölgenin temizlenememesine bağlı 2. azı dişinde derin çürük şeklinde meydana gelmektedir.

Çiğnemede neredeyse hiç görev almayan eğimli 20 yaş dişi yüzünden daha çok görev yapan azı dişine derin dolgular ve hatta kanal tedavisi bile yapmak gerekebilmektedir. Bu yüzden erken zamanda teşhis konulan vakalarda 20 yaş dişlerinin olabildiğince erken çekilmesi uzun vadede avantaj sağlar. Ayrıca tam sürememiş, yarısı dişeti içinde yarısı dişeti dışında kalan yarı gömülü yirmi yaş dişlerinin içeirde kalan kısımlarının temizlenmesi mümkün değildir. Meydana gelen bakteri birikimi, kişinin vücut direncinin herhangi bir sebepten düşmesiyle bile aktif hale gelerek yüzde ciddi şişliklere sebep olur. Şişlik sebebiyle çeneyi açıp kapatan kaslar da etkilenir ve hasta ağzını hareket ettirmekte çok zorlanır.

Böyle Durumlarda

Böyle durumlarda ilk aşama hastanın antibiyotik kullanımını sağlayarak enfeksiyonun azalmasını ve kontrol altına alınmasını sağlamaktır. Enfeksiyonun kontrol altına alınması ve dişlerin cerrahi çekimiyle sonuçlanan bu süreç hastalar adına korkulu rüya tanımlaması yapılmasına sebep olmaktadır.

-20 Yaş Dişleri Nasıl Çektirilir?

20 yaş dişlerinin çene kemiği içerisinde bulunduğu pozisyona göre çekim tekniği ve hastanın sonrasında yaşayacağı komplikasyonlar değişkenlik göstermektedir. Eğer normal pozisyonunda sürmüş bir yirmi yaş dişinin çekimi gerekirse bu, basit diş çekimi sınıfına girer. İşlem sonrasında hastalar ciddi ağrılarla karşılaşmaz. Çekimin yapıldığı gün ve ertesi günü kullanılacak hafif dozda ağrı kesici ilaçlar hastanın konforunu yerine getirir.

Antibiyotik Kullanımına Gerek Var Mı?

Genellikle antibiyotik kullanımına gerek kalmaz. Eğer yirmi yaş dişi, dişetinin altında fakat kemik üstünde kalmış ise dişetine ufak bir kesi hattı oluşturmak gerekir. Diş çekimi yapıldıktan sonra yara bölgesine birkaç dikiş atılabilir. Böylece iyileşme kolaylaştırılır ve kanama kontrolü sağlanmış olur. Cerrahi yirmilik diş çekimlerinin en komplike olduğu durum hem dişetinin hem de çene kemiğinin altında pozisyonlanmasıyla meydana gelir. Dişi çıkartabilmek için çene kemiğinde gerekli miktarda aşındırma yapılmalıdır. Bazı durumlarda yirmilik dişin kuron kısmını kesip köklerini de ayrıca çıkarmak gerekebilir.

Bu bahsettiğimiz tüm olasılıklar çene cerrahı diş hekimleri tarafından titizlikle yapılmalıdır.  Özellikle kemik retansiyonlu olarak nitelendirdiğimiz gömülü diş çekimleri mutlaka uzman çene cerrahlarına yönlendirilmelidir. Kemiğe müdahale edilip çekimi yapılan tüm cerrahi tedavilerden sonra mutlaka antibiyotik reçete edilmeli ve düzenli şekilde hekim talimatları doğrultusunda kullanılmalıdır. Cerrahi işlem sonrası ödem, şişlik ve buna bağlı ağrı durumu en sık karşılaşılan komplikasyonlardır. Şişliği kontrol altında tutabilmek için ilk 48 saat soğuk buz kompres uygulaması yapılması, ödeme bağlı şişliğin minimum seviyede olmasını sağlar. Buna rağmen şişlik elbette olacaktır. Hekimin tavsiyelerine uygun olacak şekilde ağrı kesici, antibiyotik ve gargara kullanımı şişliğin inmesine yardımcı olacaktır.

 

-20 Yaş Dişi Ağrısına Evde Çözüm Mümkün müdür?

Genellikle hekim müdahalesi olmadan yirmi yaş dişlerinin ağrısını kesmek mümkün olamamaktadır. Bazen yirmi yaş dişi ile ikinci büyük azı dişi arasındaki dişetinde meydana gelen gıda birikimine bağlı dişeti ağrısı durumlarında ilgili bölgeyi fırça ve diş ipi yardımı ile temizlemek ağrının bir süreliğine geçmesini sağlayabilir. Fakat yirmi yaş dişinin derin çürümesine, yetersiz sürme durumlarına ya da üstünü örten dişetinin enfeksiyon durumlarına hastanın yapabileceği tek şey ağrı kesici ilaç kullanımıdır. Ağrı kesicilerin kullanımını da rutin hale getirmemek gerekir. Hastanın en kısa sürede diş hekimine giderek, acil tedavisini yaptırması gerekir. Hastaların en sık yaptığı hataların biri de bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır. Özellikle çürüğe bağlı oluşan yirmi yaş dişi ağrılarında antibiyotik kullanımının hiç bir faydası yoktur. Bu sebepten hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı uzun vadede kişinin antibiyotiklere karşı vücudunun direnç kazanmasına sebep olur. Bu direncin oluşması ise gelecekte gerçekten antibiyotik etkisine ihtiyaç duyulan hastalıkların tedavilerinde ilacın vücuda hiçbir şekilde tesir etmemesi olarak sonuçlanabilir. Sonuç olarak, ev şartlarında ağrının kesilmesi amacıyla bilinçsiz ilaç kullanımının kişiye daha çok zarar verebileceği unutulmamalı ve mutlaka hekim tavsiyesi üzerine medikal destek alınmalıdır.

Son Blog Yazıları

Uyurken Dudak Isırmak: Diş Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Uyurken dudak ısırmak, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir alışkanlıktır. Ancak, bu alışkanlığın diş sağlığı üzerinde pek bilinmeyen etkileri olabilir. Dentway…

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti, birçok insanın karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Dentway olarak, diş hassasiyetinin nedenlerini anlamak ve etkili çözümler sunmak için…

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Ağız ve Yüz Sağlığınız İçin Hayati Bir Alan

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Ağız ve Yüz Sağlığınız İçin Hayati Bir Alan

Çene cerrahisi, ağız ve yüz bölgesindeki çeşitli problemleri tanıyan, tedavi eden ve düzeltme işlemlerini gerçekleştiren önemli bir cerrahi branştır. Bu…

Online Hızlı Randevu