İçindekiler

AMALGAM DOLGU SÖKÜMÜ YAPTIRMAK: ESKİ TİP DOLGULARINIZI ÇIKARTTIRABİLİRSİNİZ


Amalgam Dolgu Sökümü Yaptırmak gerekli mi? Amalgam dolgular neden çıkarılır? Amalgam dolgunun zararları var mı? Eski tip dolgularından kurtulmak isteyenlerin merak ettiği konulardan olan amalgam dolgu değişimi ya da çıkarma işlemi ile ilgili bilinmesi gerekenleri masaya yatırıyoruz.

Amalgam Dolgu Sökümü Neden Yapılır?

Amalgam dolgu sökümü yaptırmak çeşitli nedenlerden ötürü pek çok kişi için zorunlu bir tedavi ihtiyacı olarak bilinmektedir. Bu nedenlerin başında elbette dişlerin çürümesi, eski dolguların çatlaması ve kırılması gelmektedir. Eski dolgunun sökülmesi ve yerine yeni tip dolgu konması en çok uygulanan yöntemlerde biridir.

Günümüzde fazla tercih edilmeyen amalgam dolgunun içindeki metal bileşenlerinin insan sağlığına olan zararları da bir başka değişim sebebidir. Bu bileşenler içinde dikkat çeken ise cıvadır. Zamanla deforme olan dolgu içindeki cıvanın insan sağlığını tehdit edecek bir madde olduğu bilinmektedir.

Cıva ve metal bileşenlerin getirdiği sağlıksız etkiler ile birlikte, eski tip dolgular yeni nesil dolgulara göre oldukça kullanışsızdır. Amalgam dolgu, ülkemiz de dahil olmak üzere, birçok ülkede artık rafa kaldırılan tedavi yöntemleri arasında yerini almaktadır. Gelin, son yıllarda zararlı olabileceği düşünülen amalgam dolgu içeriği hakkında biraz daha bilgi sahibi olalım.

Amalgam Dolgu İçinde Neler Var?

Amalgam dolgu tedavisi uzun yıllar boyunca diş tedavisinde önemli bir yer tutmuştur. Ancak içeriğinde bulunan bazı ağır metallerin insan sağlığına zararlı olabileceği görüşü, son yıllarda önemli tartışmaları beraberinde getirmektedir.

Amalgam dolgu içinde bakır, kalay ve çinko gibi elementler bulunmaktadır. Bu elementler cıva ile bir araya gelerek dayanıklı bir hal almış, bu nedenle uzun süre dolgu için öncelikli tedavi yollarından biri olarak benimsenmiştir.

Metal elementlerle bir araya gelmesi ve yeni bir yapı oluşturması belki de cıvanın zararlı etki yaratmasının önüne geçebilmektedir. Doğrudan cıva almanın sağlığa zarar vereceği açıktır. Fakat dolgu içindeki cıvanın yemeklerle birlikte vücuda alınıp alınmadığı ya da ne kadar alındığı tam olarak bilinmemektedir.

Yine de, ilerleyen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan yeni nesil dolgular sebebiyle artık diş hekimliğinde risk almanın gerekli olmadığı görüşü yaygınlaşmıştır. Eski tip dolguları çıkarmak ve yerine, cıva gibi elementler içermeyen dolgular yapmak çok daha iyi bir seçenek olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Yapılıyor?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi amalgam dolgu içinde bulunan cıva doğrudan yutulduğunda ya da solunduğunda insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle söküm işlemi sırasında son derece hassas davranılması önemlidir. Amalgam dolgu sökümü yaptırmak isteyen hastalar için genellikle cıvayı etkisiz hale getirecek solüsyonlar, gargara veya pamukla birlikte uygulanmaktadır.

İşlem sırasında ortaya çıkabilecek partiküller için genellikle hastanın ağzına “rubber dam” adı verilen lastik örtü konmaktadır. Tedavi sırasında meydana çıkabilecek gaz formundaki zararlı bileşenlere önlem olarak da hastalara hava verilmesi de, en fazla uygulanan yöntemler arasındadır.

Bunun yanında, vakum ve aspiratör bu tedavide kullanılacak araçlar arasındadır. Sökme işleminde parçaların hastanın üzerine gelmemesi için kişiyi tamamen kaplayacak şekilde örtü kullanılmaktadır. Daha sonra diş hekimi, dolguyu mümkün olduğunca az parçalayarak ve büyük parçalar halinde ağız içinden çıkarmaktadır.

Amalgam Dolgu Yerine Hangi Dolgu Yapılır?

Amalgam dolgu, halk arasında siyah dolgu veya metal dolgu adıyla bilinmektedir. Yukarda açıkladığımız gibi sağlık açısından risk taşıyan bu dolgu çeşidi, aynı zamanda görünüm açısından da istenileni vermemektedir.

Amalgam yerine beyaz dolgu adı verilen, kompozit dolgular daha sık tercih edilmektedir. Bu dolgular, hem daha sağlıklıdır hem de estetik açıdan daha iyi bir görünüm elde etmeyi sağlarlar. Beyaz dolgular, dişlerle benzer renkte olduğu için kolayca fark edilmezler. Kompozit dışında, seramik dolgular da, amalgam dolgu yerine tercih edilen önemli dolgu çeşitlerinden biridir.

Amalgam Dolgu Sökümü Fiyatı Nedir?

Amalgam dolgu sökümü yaptırmak isteyenler için fiyatlar başvurduğunuz kliniklere ve değişecek dolgu sayısına göre farklılıklar gösterecektir. Bu konuda kliniğimizi arayarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Amalgam dolgu sökümü için aşağıdaki butona tıklayarak randevu alabilirsiniz.

Son Blog Yazıları

Uyurken Dudak Isırmak: Diş Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Uyurken dudak ısırmak, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir alışkanlıktır. Ancak, bu alışkanlığın diş sağlığı üzerinde pek bilinmeyen etkileri olabilir. Dentway…

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti, birçok insanın karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Dentway olarak, diş hassasiyetinin nedenlerini anlamak ve etkili çözümler sunmak için…

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Ağız ve Yüz Sağlığınız İçin Hayati Bir Alan

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Ağız ve Yüz Sağlığınız İçin Hayati Bir Alan

Çene cerrahisi, ağız ve yüz bölgesindeki çeşitli problemleri tanıyan, tedavi eden ve düzeltme işlemlerini gerçekleştiren önemli bir cerrahi branştır. Bu…

Online Hızlı Randevu