İçindekiler

İmplant Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

İmplant aslında bir şeyi ekmek, yerleştirmek demektir. Dental implantlardan kasıt ise çene kemiğinin içine suni diş kökü yerleştirmektir. İmplant işleminde amaç kaybolan diş dokusunun yerine aynı fonksiyon ve görsellikte yeni ama yapay bir materyal koymaktır. Gerçek dişi ne kadar iyi taklit ederse o kadar başarılı olmuş demektir. İmplant materyalleri çok çeşitli olmaya başlamıştır. Son dönemde zirkonyum-titanyum karışımı olan implantlar mevcuttur.bunlar kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. En son olarak full zirkonyum implantlar dediğimiz beyaz implantlar kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle metal alerjisi olan kişilerde ve estetik amaçla bu implantlar üretilmiştir.

İmplantlar şekil itibariyle de suni diş kökleri gibi konik formdadırlar. Üzerlerinde yivler vardır. Bu yivler sayesinde kemiğe ilk yerleştirildiklerinde çok sıkı tutunurlar. Bu mekanik tutunma haftalar geçtikçe biyolojik tutunma başlar. Biyolojik tutunmadan sonra artık implantı yapıştığı yerden çıkarmak mümkün değildir.Diş implantları gerçek dişlere göre çene kemiğine daha sıkı bağlanır .

Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Eksik dişlerimizi önceden porselen köprüler yada takıp çıkarılan protezler ile yerlerine koyuyorduk. Bu aslında çok ilkel bir yöntemdi. Hala da zaman zaman yapılmak zorunda kalınıyor. Bu işlem çok daha yeni bir metot olan implant uygulaması ile daha başarılı sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda konforu ve kaliteyi de arttırır.

Genel olarak diş eksiklerinde uygulanan bir yöntemdir. Bazen ortodontik tedaviler de ve kanser hastalıklarına bağlı çene kemiği kayıplarında da implantlar eksik olan parçalara dayanak olması için de kullanılır. Tek diş eksikliklerinde direkt olarak endikasyonu vardır implantın. Dental diş implantları çoklu diş eksiklerinde de başarı ile uygulanabilmektedir. Bazen de tüm dişlerini kaybetmiş kişilerde tam damak kullanmak yerine sabit bir protez yapma imkanı sağlar.

Kimler İçin Uygun Değildir?

Diş implantları ergenlik dönemini geçirmiş erişkin statüsünden sonra herkese yapılır. Burada ki kriter ise diş eksikliklerinin durumu ve pozisyonudur. Ağızda ki eksik diş kadar implant yapılmaz. İmplantlar ile de köprü protezleri yapılabilir.

  • Kontrol altında olmayan diabet hastalarında uygun değildir.
  • Kemik kanseri geçirmiş hastaalrda kullanılan bifosfanat ilaçları sonrasında uygun değildir.
  • Kan sulandırıcı kullanan hastalarda doktorları ile konsültasyon yapmadan kullanımı uygun değildir.
  • Sistemik immün supresyon kullanan kişilerde doktorlarıyla konsültasyon yapmadan uygulanmamalıdır.

İmplant Uygulaması Aşamaları Nelerdir

İmplant yapılmasına karar verildiği andan itibaren ilk yapılması gereken işlem öncelikle ilgili bölgeyi lokal anesteziyle uyuşturmak. Yani dolgu yapılırken uygulanan anestezinin aynısıdır. 5-10  Dakika ilgili bölgenin uyuşması beklenir. Gerek görülürse ki çoğu zaman hiç gerek görülmez biraz daha implant yapılacak alana anestezi yapılır. Bu işlem esnasında genel olarak hastalarımız bir şey hissetmezler.

İkinci adım ise implant işlemi için hastayı hazırlığı yapılmış ortama yani cerrahi alana almaktır. Yani bu alanda cerrahi işlemler yapılmaktadır. Ortam daha özenli hazırlanıp temizlenmiştir. Steril önlükler ve tek kullanımlık örtüler ve kılıflar kullanılır. Bunun amacı hastaya ve implantına mikrop bulaştırmamaktır. İmplantın başarısı çoğu zaman buna bağlıdır.

Üçüncü adımda ise implant yapılacak kemiğe ulaşmak gerekir. Bunun için 1 mm kalınlığındaki diş etini özel aletler ile açmak ya da sizlerin deyimiyle ”delmek” gerekir. Kesinlikle ağrısız bir işlemdir, hastaların hiçbiri bir kere bile bunu hissetmemişlerdir.

Dördüncü adım ise çene kemiğinde özel aletler ile implantın gireceği yuvayı açmak, genelde herkeste şu soru oluyor. Kemiği delerken nasıl ağrı duymuyoruz. Çene kemiğiniz o kadar iyi uyuşuyor ki siz bu işlem esnasında hiçbir şey duymazsınız. Ağrı hissedilmeyen bir işlemdir.

Son işlem ise implantın çene kemiğinde açılan yuvasına sıkıştırılmasıdır. Uygun çap ve boydaki implant ağıza 1 dakika içinde vida gibi dönerek yerleşir.

Yukarıda anlatılan tüm işlemler anestezi dahil 15 dakikadır. Bu implant işlemi ağrısız ve kanamasız bir işlemdir.

İmplant Başarı Kriterleri Nelerdir?

– İmplant Strelizasyonu
– İmplant Şekli
– Primer Stabilizasyon
– İmplant Üretici- marka
– Cerrahi Yetenek

Uygulama Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş implantı uygulandıktan sonra yani artık implant ağzınızda ; özel bir durum yok aslında. Sebebi bu implantı vücudunuz yabancı olarak algılamıyor. Bu nedenle kendi dişlerinize nasıl davranıyorsanız implantınıza da o şekilde davranabilirsiniz. İmplant artık vücudunuzun bir parçası olmuştur. Gerçek bir organınızdır. Doğal olun ve onu sevin o kadar.

Sigara Kullanımının İmplant Uygulamasına Etkisi

sigara kullanan hastalarda başarısızlık yüzde iki oranında vardır. Diş implantının cerrahisi sonrası ilk 48 saat sigara içmemeyi önermekteyiz. Sigara dumanı ve zehirli gazları yara bölgesi kapanmadığı için içinden geçer ve enfeksiyon oluşturabilir. Ağrıca termal etkisiyle de yara bölgesini ısıtıp kanamayı arttırabilir. Enfeksiyonlara daha açık hala getirebilir. Bu nedenle sigara cerrahi sonrası yasak.

Peki sonra ne olacak sigara kullanımı implantın ömründen alıyor mu?

  • Evet maalesef, sigara içen kişilerde implantın etrafında diş eti hastalığı oluşma riski de içmeyenlere göre yüzde 5 oranında fazladır.
  • Sigara içenlere de implant yapıyoruz ama riski anlatıyoruz.

Son Blog Yazıları

Uyurken Dudak Isırmak: Diş Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Uyurken dudak ısırmak, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir alışkanlıktır. Ancak, bu alışkanlığın diş sağlığı üzerinde pek bilinmeyen etkileri olabilir. Dentway…

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti, birçok insanın karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Dentway olarak, diş hassasiyetinin nedenlerini anlamak ve etkili çözümler sunmak için…

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Ağız ve Yüz Sağlığınız İçin Hayati Bir Alan

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Ağız ve Yüz Sağlığınız İçin Hayati Bir Alan

Çene cerrahisi, ağız ve yüz bölgesindeki çeşitli problemleri tanıyan, tedavi eden ve düzeltme işlemlerini gerçekleştiren önemli bir cerrahi branştır. Bu…

Online Hızlı Randevu