Diş Taşı Temizliği

roundline
İçindekiler

Diş Taşı Temizliği

Dişlerin etrafında oluşan diş taşları 6 aylık periyotlar olarak diş hekimleri tarafından mutlaka temizlenmelidir. Bu temizlik işleminin dişlere hiç bir zararı yoktur. Aksine diş taşlarının temizlenmesi dişeti sağlığı için çok çok önemlidir. Bu temizlik sayesinde dişin etrafındaki kemik ve dişeti dokusundaki kan akımı normale döner ve sağlıklı doku olarak kalır.
Diş taşlarının temizlenmesi ile beraber dişetleri ile diş arasındaki yapışıklık ortadan tamamen kalkar. Aradaki diş taşı çıktığı için dişeti dokusu dişten uzaklaşmış olur. İlk 48 saat içinde dişeti tekrar dişin kök yüzeyine tutunmaya başlar. Tamamen sıkı ve sağlıklı bir doku haline gelmesi yaklaşık 21 gün sürer. Bu 3 hafta boyunca dişlerde ısıya karşı aşırı duyarlılık olur. Sıcak soğuk hassasiyeti 3 hafta içinde geçer. Bu geçiş döneminde dil ve dudaklarda bu yeni yapıya adapte olmaya çalışır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası;

İlk 48 saat kanama olması normaldir ama bu diş fırçalamaya engel değildir. Bu nedenle diş fırçalama bırakılmamalıdır.

Diş ipi kullanımı çok önemlidir. Çünkü dişler arası açılmış ve diş taşları ortamdan uzaklaştığı için çok daha rahat bir ip kullanımı olabilecektir.

Temizlik sonrası ilk günler içinde flour veya çinko olan diş macunları veya gargaralar kullanılabilir.

Diştaşlarının temizliği sonrası baharatlı besinlerden uzak durmak gerekir.

Dişler fırçalanırken bastırmamak ve 2 dakika boyunca dairesel haraket yaparak fırçalamak gerekir.

Diş temizlikleri sonrası dişlerin üzerinde bulunan tüm diştaşları ve lekeler temizlenmiş olur. Dişlerin rengi çay-kahve-sigara vb. boyayıcı materyallerin kullanımına göre açılır. Dişlerin ana rengi ortaya çıkar. Dişlerin üzerine en ufak bir leke oluşmaya başladığında da bu lekeyi insanlar hemen görürler. Beyaz bir tişörtün üstüne düşen bir damla leke gibidir. Bu nedenle genel olarak diştaşı fazla olan kişlerde yeni lekelerin birikimi çok fark edilmezken, diş temizliği sonrası ufak lekelenmeler çok çabuk hissedilir. Bu nedenle de şehir efsanesi olarak adlandırdığımız” diş temizliği yapılan dişlerde daha çabuk lekelenme olur.” tezi oluşur. Bu tamamen yanlıştır.

Diş Taşı Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Diş taşı, dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin birikmesine yol açar. Diş taşı temizliği yapılmadığı takdirde, diş etlerinde iltihaplanma, kanama, diş eti çekilmesi, hatta diş kaybı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.Diş taşı, dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin birikmesine yol açar. Diş taşı temizliği yapılmadığı takdirde, diş etlerinde iltihaplanma, kanama, diş eti çekilmesi, hatta diş kaybı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Diş taşı temizliği, diş hekimi veya diş hijyeni uzmanı tarafından yapılır. Öncelikle tartarların ve diş taşlarının tespiti için bir diş muayenesi yapılır. Ardından özel aletler ve ultrasonik cihazlar kullanılarak diş taşları ve tartarlar temizlenir.

Diş taşı temizliği, lokal anestezi uygulanmadıkça genellikle acı vermez. Ancak diş etlerinde hassasiyet veya kanama olabilir. Bu nedenle diş hekimi veya diş hijyeni uzmanı, tedavi öncesinde diş etlerinin durumunu değerlendirerek gerekli ağrı kesicileri veya anestezikleri kullanabilir.

Diş taşı temizliği, kişinin ağız sağlığına ve diş eti durumuna bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, diş taşı temizliği yılda bir kez yapılması önerilir. Ancak bazı durumlarda, daha sık diş taşı temizliği gerekebilir.

Online Hızlı Randevu